+48 693 266 998

kontakt@marchewkowepole.pl

Producenci

Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

    DOŁĄCZ DO NAS NA FACEBOOKU

Agar w płatkach 28g -VEGE Substancja żelująca Mitoku

Inne
19
PLN
Agar w płatkach 28g -VEGE Substancja żelująca Mitoku
in_stock
Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 19,00 zł
Cena netto: 18,10 zł
szt.

AGAR 28g

Bezbarwny i bezsmakowy środek żelujący pozyskiwany z glonów morskich. Bogaty w żelazo, krzem, fosfor, wapń i jod. Wspomaga trawienie, ma dobry wpływ na wątrobę i płuca, łagodzi stany zapalne. Doskonały do  sporządzania galaretek owocowych i warzywnych oraz dżemów.

Bez sztucznych barwinków i konserwantów. 

Obecnie prawie cały agar jest wytwarzany przy użyciu bardzo nowoczesnych metod. Wymagają one m.in. użycia kwasu siarkowego, który pomaga rozpuścić skrobia, oraz chemicznych wybielaczy i barwników w celu uzyskania odpowiedniego koloru, zapachu i smaku. Na szczęście ciągle jednak istnieją mali producenci nadal używający tradycyjnych, pracochłonnych metod. Zalicza się do nich pochodząca z gór Nagano japońska rodzina Mizoguchi.

Tradycyjny proces uzyskiwania agaru rozpoczyna się jesienią na japońskim wybrzeżu, gdzie poławiane są czerwone wodorosty z gatunku gelidium, które następnie suszy się na słońcu. Wysuszone algi transportowane są do fabryczki rodziny Mizoguchi, gdzie zostaną zamienione w agar podczas długich, zimowych miesięcy.

W grudniu wodorosty umieszcza się w kotłach wypełnionych wodą, gotuje przez wiele godzin, a powstały żel pozostawia się do wystudzenia. Żel ten jest później krojony w spore bloki, które umieszcza się na bambusowych tacach i wystawia na pokrytych śniegiem pola ryżowe. Każdej nocy zawarta w żelu woda zamarza, by następnie rozpuścić się w ciągu dnia. Po mniej więcej dziesięciu dniach cała wilgoć znika, a pozostają jedynie lekkie kostki czystego kantenu. Chrupkie, porowate i lekkie jak piórko kawałkiagaru są następnie tarte i pakowane.

Sposób przygotowania: 6 łyżek agaru na 1 litr płynu. Można wymieszać z sokiem, 5 minut gotować, następnie zalać owoce, wystudzić i pyszna galaretka gotowa.

Kraj pochodzenia: Japonia

Waga: 28 g

Opinie o produkcie (0)

* - Pole wymagane
Sklep jest w trybie podglądu

Bezpiecznie płatności obsługuje Shoper

Płatności Shoper

Sklep internetowy Shoper.pl